Στρατός

Κατηγορία Θέσης: Κοινωνικά Δικαιώματα

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ παλεύει ενάντια στο μιλιταρισμό και τον ιμπεριαλισμό για τη δραστική μείωση των εξοπλιστικών κονδυλίων και την ακύρωση της συμμετοχής του ελληνικού στρατού σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και φυσικά την καταστολή των λαϊκών αγώνων. Αγωνίζεται για τον εκδημοκρατισμό των ενόπλων δυνάμεων, την πάταξη των πελατειακών σχέσεων και την κατοχύρωση του ελεύθερου συνδικαλισμού στο στρατό. Η μείωση ης διάρκειας της στράτευσης με εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης των στρατευμένων, η καθιέρωση ενός μη εκδικητικού πλαισίου εναλλακτικής θητείας και η αποποινικοποίηση της ολικής άρνησης στράτευσης αποτελούν για εμάς μονόδρομο.

ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ

 

 1. Καμία σκέψη για υποχρεωτική στράτευση στα 18.
 2. Άμεση μείωση της θητείας στους 6 και σταδιακά στους 3 μήνες, με αποκλειστικό σκοπό την εκπαίδευση και με παράλληλο κλείσιμο πλεοναζόντων – «βυσματικών» στρατοπέδων για την εξοικονόμηση πόρων και ορθολογικότερη κατανομή του προσωπικού.
 3. Δραστική αύξηση της αποζημίωσης των στρατευμένων σε ποσοστό τουλάχιστον 50% του βασικού μισθού. Υπολογισμός του χρόνου θητείας ως συντάξιμου χρόνου και κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το Στρατό.
 4. Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Όλη η διαθέσιμη υποδομή (γυμναστήρια, γήπεδα, λουτρά, αίθουσες ψυχαγωγίας) να είναι στη διάθεση των στρατιωτών.
 5. Θέσπιση οχτάωρου ανώτατου ορίου ημερήσιας απασχόλησης για τους φαντάρους (υπηρεσίες και εργασία).
 6. Καμία πειθαρχική ποινή να μην επιμηκύνει τη διάρκεια της θητείας.
 7. Εκδημοκρατισμός των στρατοπέδων:
  α) Ελεύθερη διακίνηση ιδεών εντός των στρατοπέδων. Ελεύθερη κυκλοφορία πολιτικών κειμένων σε όλους τους χώρους χωρίς περιορισμό. Ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.
  β) Δικαίωμα υποβολής ομαδικών παραπόνων.
  γ) Δημιουργία αιρετών και ανακλητών Επιτροπών Στρατευμένων σε κάθε μονάδα, χωρίς παρέμβαση της ιεραρχίας, που θα ασχολούνται με ζητήματα συνθηκών διαβίωσης, παραβίασης δικαιωμάτων κλπ.
 8. Ενίσχυση του «Συνηγόρου του οπλίτη», μιας ανεξάρτητης αρχής στην οποία θα μπορούν να απευθύνονται οι φαντάροι, προκειμένου να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους ή να κάνουν καταγγελίες για ζητήματα που άπτονται της θητείας τους. Να υπάρχει εκπρόσωπος της Αρχής αυτής μόνιμα σε όλα τα στρατόπεδα της χώρας.
 9. Έκδοση και δημοσιοποίηση ειδικής ετήσιας έκθεσης στην οποία θα αναφέρονται τα ατυχήματα και οι τυχόν αυτοκτονίες, τα πορίσματα των ερευνών που έγιναν, καθώς και οι αποφάσεις και οι δράσεις που αναλήφθηκαν. Στις παραπάνω περιπτώσεις απαιτούμε ουσιαστική έρευνα και απόδοση ευθυνών όπου προκύπτουν.
 10. Απαγόρευση άσκησης εθνικιστικής, ρατσιστικής, σεξιστικής και ομοφοβικής προπαγάνδας εκ μέρους της διοίκησης των μονάδων. Αυστηρές πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις σε Διοικητές και αξιωματικούς που παροτρύνουν ή ανέχονται ομαδικά συνθήματα και άσματα εθνικιστικού περιεχομένου.
 11. Κανένας φαντάρος ή στέλεχος σε κατασταλτική αποστολή ή σε απεργοσπαστικό μηχανισμό. Καμιά συμμετοχή φαντάρου σε ενέδρες και προσπάθειες εκδίωξης, απέλασης και κακοποίησης οικονομικών-πολιτικών προσφύγων και μεταναστών.
 12. Υπαγωγή του θεσμού της εναλλακτικής κοινωνικής υπηρεσίας σε μη στρατιωτική Αρχή άλλου Υπουργείου ή άλλων κρατικών φορέων (εκτός της δικαιοδοσίας του Υπουργείου Άμυνας). Κατάργηση της επιτροπής ελέγχου συνείδησης και αυτόματη εξίσωση της διάρκειας της εναλλακτικής υπηρεσίας με τη στρατιωτική όπως άλλωστε υποστηρίζει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ρητή νομοθετική κατοχύρωση 5νθήμερου και 8αωρου εργασιακού καθεστώτος.
 13. Δικαίωμα στην αναγνώριση της ιδιότητας του αντιρρησία συνείδησης οποιαδήποτε στιγμή, τόσο πριν όσο και μετά την κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις όπως ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης αλλά και η Διεθνής Αμνηστία. Δικαίωμα μετάπτωσης από τη στρατιωτική θητεία στην εναλλακτική αφού άλλωστε ισχύει το αντίστροφο. Ισχύς του δικαιώματος στην αντίρρηση συνείδησης και στην εναλλακτική ακόμα και σε περίοδο πολέμου ή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης όπως ζητά και η Διεθνής Αμνηστία.
 14. Ισότιμη, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των νεοσυλλέκτων για το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης. Παύση των διώξεων σε βάρος παλιών και νέων αντιρρησιών συνείδησης.
 15. Αναγνώριση προϋπηρεσίας για απασχόληση των στρατιωτών σε αντικείμενο σχετικό με το επάγγελμά τους.