Απροστάτευτοι φαντάροι απέναντι στην πανδημία

Απροστάτευτοι οι φαντάροι απέναντι στην πανδημία

Τη στιγμή που η κυβέρνηση φαίνεται να έχει παραιτηθεί από τη μάχη της πανδημίας επενδύοντας μόνο στην επικοινωνία και το διχασμό, οι καταγγελίες για την κατάσταση στα ελληνικά στρατόπεδα πληθαίνουν. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο που να αφορά μέτρα προστασίας και ιχνηλάτηση κρουσμάτων. Οι στρατευμένοι μπαίνουν στα στρατόπεδα μετά από εξόδους ή άδειες χωρίς να γίνεται κάποια επιτήρηση μιας και σε πολλά στρατόπεδα δεν υπάρχουν τεστ ενώ σε άλλα τα τεστ κρατούνται μόνο για τα μόνιμα στελέχη,αφήνοντας τους φαντάρους στην τύχη τους.  

Παράλληλα, σε αρκετά στρατόπεδα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για χώρους καραντίνας επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με αποτέλεσμα να στήνονται σκηνές σε εξωτερικούς χώρους με ότι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες διαβίωσης των φαντάρων τη στιγμή μάλιστα που νοσούν από κορονοϊό. Βεβαίως, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τη στρατιωτική θητεία εν μέσω πανδημίας , κάτι που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο συνωστισμό στους χώρους των στρατοπέδων αλλά κυρίως μέσα στους θαλάμους. Καταγγελίες μάλιστα από διάφορα στρατόπεδα αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ούτε το απαιτούμενο υλικό υγειονομικής προστασίας, όπως γάντια και αντισηπτικά στους χώρους των στρατοπέδων.

Συγχρόνως, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας είναι το τεράστιο κόστος που έχουν τα μεταφορικά μέσα και πιο συγκεκριμένα τα αεροπορικά εισιτήρια κυρίως για όσους υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές. Είναι αδιανόητο να καλύπτεται μόνο το 25% του εισιτηρίου για το φθηνότερο μέσο μεταφοράς (πλοίο) δοκιμάζοντας τα όρια των στρατευμένων σε ταξίδια διάρκειας άνω των 12 ωρών. Τα έξοδα αυτά πέφτουν στις πλάτες των στρατευμένων που είναι στην πλειοψηφία τους παιδιά λαϊκών οικογενειών, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκει τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει αεροπορική εταιρεία με 200 εκατομμύρια ευρώ. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι είναι ζήτημα προτεραιοτήτων μιας και αυτή η κυβέρνηση βάζει τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα πάνω από τις ανάγκες μας. 

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στέκεται στο πλάι κάθε νέου που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία και διεκδικεί εδώ και τώρα: 

  • Δωρεάν έξοδα μεταφοράς από και προς το στρατόπεδο 
  • Θέσπιση και τήρηση ενός ενιαίου υγειονομικού πρωτοκόλλου για την καλύτερη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων 
  • Καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στα στρατόπεδα (φαγητό, ζεστό νερό, συνθήκες υγιεινής)
  • Αύξηση του μηνιαίου μισθού των φαντάρων