Η Οργάνωση

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ριζοσπαστική, αριστερή οργάνωση νεολαίας. Έχει τις ρίζες της στις λαμπρότερες παραδόσεις του αριστερού και νεολαιίστικου κινήματος στην χώρα μας. Βαδίζει στα χνάρια και εμπνέεται από τις αγωνιστικές παρακαταθήκες της Ο.Κ.Ν.Ε. (Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδος), της Ε.Π.Ο.Ν. (Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων), της ΕΔΝΕ, της Νεολαίας Ε.Δ.Α., της ΕΚΟΝ, της Ενιαίας ΚΝΕ και της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Αντλεί από την θετική συνεισφορά των μεγάλων νεολαιίστικων κινημάτων και οργανώσεων νεολαίας της αριστεράς.

Ταυτόχρονα, αντλεί έμπνευση από τα ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα σε όλο τον πλανήτη. Από την Οκτωβριανή Επανάσταση και την Παρισινή Κομούνα μέχρι το Μάη του ’68 και από το κίνημα χειραφέτησης των μαύρων στις ΗΠΑ μέχρι τους Ζαπατίστας και τους μεγάλους αγώνες του αντιπαγκοσμιοποιητικού κινήματος.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ εμπνέεται, αλλά και αποτελεί κομμάτι των αγώνων του σήμερα. Δεν ξεχνάμε τον αντιδικτατορικό αγώνα και το Πολυτεχνείο, τις μαθητικές καταλήψεις του 1991, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ και τη Γένοβα το 2001, το φοιτητικό κίνημα του 2006-7, τον Δεκέμβρη του 2008, τις πλατείες, τις αντιφασιστικές πορείες για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη Χρυσού στη Χαλκιδική, το κίνημα του «ΟΧΙ» στο Δημοψήφισμα του καλοκαιριού του 2015, τους αγώνες των Ιρλανδών αγωνιστών, των Κούρδων και της Παλαιστίνης, όλους αυτούς τους αγώνες που έχουμε δώσει μέχρι σήμερα και μας εμπνέουν για τους αγώνες του αύριο.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αντλεί τον πυρήνα των αναλυτικών της μεθόδων από την μαρξική σκέψη και θεωρία. Η προσέγγιση και ανάγνωση της πραγματικότητας γίνεται από ταξική, διεθνιστική, μαρξιστική σκοπιά, διαμορφώνοντας μ’ αυτό τον τρόπο μία πρώτη βάση επεξεργασίας και ανάλυσης. Δεν αντιμετωπίζουμε, όμως, την μαρξιστική παράδοση ως θέσφατο, αλλά αντίθετα αντλούμε θεωρητική υποστήριξη και πολιτικά συμπεράσματα από το σύνολο των απολήξεων της μαρξικής σκέψης.

Οι καταβολές της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ εκκινούν από τις θεωρητικές επεξεργασίες του Μαρξ και του Ένγκελς για τη λειτουργία του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και τον καθοριστικό ρόλο της πάλης των τάξεων. Βασιζόμαστε στις θεωρητικές επεξεργασίες των επαναστατικών εγχειρημάτων των αρχών του 20ού αιώνα, όπως συμπυκνώνονται στο έργο του Λένιν, της Ρόζας Λούξεμπουργκ και του Γκράμσι. Προβληματιζόμαστε με αφορμή την πολύπλευρη κριτική που ασκήθηκε στη Σοβιετική Ένωση για το είδος του σοσιαλισμού για τον οποίο αγωνιζόμαστε, όπως και για την δημοκρατία μέσα στα κόμματα της Αριστεράς και το κράτος από  τον Τρότσκι, αλλά και αυτή της Μαοϊκής σκέψης στα παγιωμένα σχήματα του σοβιετικού μαρξισμού. Εμπνεόμαστε από τον δυτικό  μαρξισμό και το ρεύμα της Κομμουνιστικής Ανανέωσης που άνθισε μετά τη διάσπαση του ευρωπαϊκού κομμουνιστικού κινήματος. Μελετάμε το έργο του Αλτουσέρ και των μαθητών του, καθώς και τις θεωρητικές επεξεργασίες του Πουλαντζά για το κράτος. Επιπλέον, αντλούμε στοιχεία από χώρους και κινήματα όπως ο Μάης του ’68, καθώς και από την ευρύτερη παρακαταθήκη κριτικής και αμφισβήτησης του, το οικολογικό, το φεμινιστικό κίνημα αλλά και νέα ριζοσπαστικά ρεύματα σκέψης. Παράλληλα, διευρύνουμε τους θεωρητικούς και πολιτικούς μας ορίζοντες με την μελέτη σύγχρονων πολιτικών φιλοσόφων της Αριστεράς, που επιχειρούν να συναρθρώσουν τις παραδοσιακές αναλύσεις με τις όψεις της σύγχρονης πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας, με την συσσώρευση εμπειρίας και την επεξεργασία εγχειρημάτων στο σήμερα, και πάντα στο πλαίσιο της υπέρβασης του καπιταλιστικού μοντέλου παραγωγής.
Στρατηγικός στόχος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ είναι ο σοσιαλισμός στον 21ο αιώνα, δηλαδή ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός της κοινωνίας, η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο με ορίζοντα τον κομμουνισμό.

Η κοινωνική απελευθέρωση και ο σοσιαλισμός με ελευθερία και δημοκρατία, που οραματίζεται η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζονται από την ισοκατανομή του κοινωνικού πλούτου παγκοσμίως, τον κοινωνικό έλεγχο των μέσων παραγωγής, την συλλογικότητα και την υπέρβαση του ατομισμού, του καταναλωτισμού και της εμπορευματοποίησης ως ιδεολογικά πρότυπα, την κατάργηση των κοινωνικών, φυλετικών και κάθε άλλης μορφής διακρίσεων, καθώς και και των εξουσιαστικών σχέσεων που δημιουργoύν και την οικολογική ανισορροπία.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ είναι μια οργάνωση που παρεμβαίνει και παλεύει σε όλους τους χώρους που ζει, σπουδάζει,εργάζεται και δημιουργεί η νεολαία. Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται σε όλη τη νεολαία, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, θρησκεύματος και οποιασδήποτε άλλης διάκρισης.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να διαμορφώσει έναν καινούριο τύπο σχέσεων των νέων με την πολιτική, με άμεση συμμετοχή και παρέμβαση. Σχέσεων που περνάνε μέσα από την (αλλά και στοχεύει στην) επανανοηματοδότηση των συλλογικών οραμάτων και αξιών. Σέβεται και προωθεί την αυτονομία των κινημάτων και αντιπαρατίθεται με γραφειοκρατικές δομές, καθώς και με τις πελατειακές σχέσεις που επιδιώκουν να έχουν με την νεολαία οι κυρίαρχοι κομματικοί μηχανισμοί. Ταυτόχρονα, επιδιώκει την ανάπτυξη πρωτοπόρας δράσης και παρέμβασης, ώστε να εκφράσει και να δώσει προοδευτικό και ριζοσπαστικό περιεχόμενο στους μικρούς και μεγάλους πολιτικούς αγώνες της εποχής μας.

Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δομείται και λειτουργεί με βάση τις αξίες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας. Αξίες που αποτέλεσαν τη βάση για τις μεγαλύτερες ανατροπές και επαναστάσεις της σύγχρονης εποχής. Αξίες που επιδιώκουμε να καταστούν ηγεμονικές σε όλη τη νέα γενιά, καθώς χτίζουμε μέρα με τη μέρα – μέσα από τη συλλογική δράση και τον αγώνα σε όλα τα επίπεδα – τον νέο κόσμο, στον οποίο εμείς, η γενιά μας και οι επόμενες γενιές θα κληθούν να ζήσουν και να δημιουργήσουν.