Επιλέγουν τα όπλα και τα εξοπλιστικά / Επιλέγουμε τη μόρφωση!

 

Όλοι και όλες γνωρίζουμε και βιώνουμε, καθημερινά, ότι η πανδημία του κορωνοϊού αλλάζει τα πάντα γύρω μας. Ο τρόπος που επικοινωνούμε και συνυπάρχουμε με τις οικογένειες μας, τους φίλους και τις φίλες μας, οι δραστηριότητες και οι ασχολίες μας ορίζονται από την υγειονομική κρίση και τους περιορισμούς που υπάρχουν.

Γνωρίζουμε ότι η προστασία της δημόσιας υγείας, η προστασία των αδύνατων και των ευπαθών ομάδων, το να είμαστε υγιείς εμείς και οι άνθρωποι γύρω μας, δεν αποτελεί εντολή κάποιων υπουργών, ούτε δέσμευση απέναντι στο κράτος.

Οι νέοι και οι νέες αντιλαμβανόμαστε ότι η πανδημία του κορωνοϊού, που αποτελεί μία υπαρκτή απειλή για τις ζωές μας, θα κερδηθεί με αλληλεγγύη, με στήριξη της δημόσιας υγείας, με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών , με στήριξη της δημόσιας παιδείας, με περισσότερες αίθουσες διδασκαλίας, με προσλήψεις καθηγητών και δασκάλων.

Η Κυβέρνηση επιλέγει να μην προστατεύσει τις ζωές μας!Τη στιγμή που τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται, η κυβέρνηση δεν στηρίζει ουσιαστικά ούτε τη δημόσια υγεία ούτε τη δημόσια παιδεία. Αντίθετα, επιλέγει να επενδύει χρήματα σε πολεμικούς εξοπλισμούς. Μάλιστα, θα διαθέσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει όπλα και πολεμικές μηχανές. Στο μεταξύ, οι μαθητές στις τάξεις δεν μειώνονται αλλά αυξάνονται, με βάση απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, ενώ δεν προσλαμβάνονται ούτε ιατρικό προσωπικό ούτε εκπαιδευτικοί.

H δημόσια παιδεία και η μόρφωσή μας απαξιώνονται διαρκώς.Παράλληλα, η ακροδεξιά κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διαλύει τα εργασιακά δικαιώματα, μειώνει τους μισθούς και ταυτόχρονα ποινικοποιεί το δικαίωμα στη διαδήλωση, στοχοποιεί τη νέα γενιά και τα δικαιώματά της.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους νέους και τις νέες, τους μαθητές και τις μαθήτριες να διαλέξουμε τον δρόμο της διεκδίκησης και της αμφισβήτησης, το δρόμο της αντίστασης απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές που διαλύουν τις ζωές μας.

Απαιτούμε:

– Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές

– Αναδιαμόρφωση του σχολικού ωραρίου με λειτουργία πρωινών και απογευματινών τμημάτων διδασκαλίας

– Μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών αναγκών σε όλες τις ειδικότητες και όλες τις δομές

– Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς σε εβδομαδιαία βάση

– Υποχρεωτική θερμομέτρηση του συνόλου της σχολικής κοινότητας και των επισκεπτών σε κάθε σχολείο

– Να δοθεί δωρεάν ο αναγκαίος αριθμός μασκών σε καθημερινή βάση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό

– Αύξηση της χρηματοδότησης με στόχο να διασφαλιστεί η παροχή όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας των μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών

– Έκτακτες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία

– Υλοποίηση προγράμματος ενημέρωσης για τους/τις μαθητές/τριες, τους/τις εκπαιδευτικούς και τους γονείς για τα ζητήματα ορθής τήρησης των μέτρων προστασίας.