Αθλητισμός

Κατηγορία Θέσης: Κοινωνικά Δικαιώματα

Ο αθλητισμός αποτελεί κρίσιμο κοινωνικό αγαθό για όλους και όλες τους νέους. Κατά την παιδική ηλικία τους αποτελεί ένα μέσο κοινωνικοποίησης και διαπαιδαγώγησης στη συλλογική ζωή και διάδοσης αξιών και ιδανικών όπως η συνεργασία, ο συναγωνισμός και η καταπολέμηση των κοινωνικών διακρίσεων. Κόντρα στις λογικές εμπορευματοποίησης του αθλητισμού και εξάρτησης από οικονομικά ή άλλα συμφέροντα, καθώς και του στυγνού πρωταθλητισμού, παλεύουμε για μια διαφορετική φιλοσοφία, όπου στο επίκεντρο θα βρίσκεται ο/η πολίτης και η ανάγκη του/της για άθληση.

ΑΘΛΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

 

 1. Ενίσχυση του ρόλου της άθλησης στο σχολικό πρόγραμμα, μέσα από ένα νέο εξατομικευμένο σύστημα που θα στοχεύει διαχρονικά στη συνολική βελτίωση της φυσικής κατάστασης των μαθητών
 2. Ενίσχυση και καθιέρωση των σχολικών και πανεπιστημιακών πρωταθλημάτων σε ομαδικά και ατομικά αθλήματα
 3. Στήριξη και ενίσχυση των μαθητών-αθλητών που συμμετέχουν σε διεθνείς αγώνες ή τις εθνικές ομάδες. Μοριοδότηση διακριθέντων αθλητών για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κάτω από αυστηρά κριτήρια όχι με λογική κινήτρου αλλά επιβράβευσης, ώστε να μην αποκόπτονται από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
 4. Επαναφορά του θεσμού των αθλητικών σχολείων με στόχο την αποκέντρωσή τους πανελλαδικά.

ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

 

 1. Συνταγματική κατοχύρωση του αθλητισμού ως αναφαίρετο κοινωνικό δικαίωμα των πολιτών που τελεί υπό την προστασία και την εποπτεία του κράτους
 2. Αναβάθμιση των δημόσιων αθλητικών υποδομών με δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση για όλους/όλες. Αποκέντρωση των αθλητικών υποδομών. Δημιουργία δομών μαζικής άθλησης και εκγύμνασης σε κάθε γειτονιά σε συνεργασία με τους ΟΤΑ
 3. Ενίσχυση των διοργανώσεων και των δραστηριοτήτων μαζικού αθλητισμού για όλους ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και σωματικής ικανότητας.
 4. Νέα αντίληψη και ένα νέο πλάνο αύξησης της φυσικής δραστηριότητας των πολιτών μέσα από οργανωμένα προγράμματα ενηλίκων, υπαίθριους σταθμούς άθλησης κ.λπ., με βάση το τρίπτυχο υγεία-ευεξία-αναζωογόνηση
 5. Εναλλακτικές μορφές άθλησης, μέσα και έξω από τον αστικό ιστό, σε σύνδεση με πολιτιστικά γεγονότα και σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία, όπως ο τουρισμός, η προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος κλπ.
 6. Αναβάθμιση και στήριξη της αθλητικής έρευνας και τεχνολογίας, όχι κατ’ αποκλειστικότητα για τον υψηλό αθλητισμό, αλλά στη λογική της ανάπτυξης του αθλητισμού και της φυσικής αγωγής για όλους.
 7. Ανάπτυξη πολιτικών κοινωνικής ένταξης μέσα από τον αθλητισμό για μετανάστες, μειονότητες και εξαρτημένους πολίτες.

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

 

 1. Ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού μέσα από την στήριξη των αθλητικών σωματείων που αποτελούν τα κύτταρα μέσα από τα οποία υλοποιείται.
 2. Αλλαγή φιλοσοφίας για τις αθλητικές ομοσπονδίες και τη ΔΟΕ, και αποκοπή από τον ομφάλιο λώρο της εμπορευματοποίησης. Ουσιαστική οικονομική, οργανωτική και επιστημονική υποστήριξη του επιτελικού τους ρόλου στην ανάπτυξη των αθλημάτων.
 3. Νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των σωματείων και των ομοσπονδιών που θα εξασφαλίζουν τη δημοκρατική και διαφανή λειτουργία τους μακριά από ιδιοτελή, οικονομικά ή άλλα συμφέροντα και εξαρτήσεις (πλήρης εφαρμογή της απλής αναλογικής στις εκλογές, ποσοστώσεις γυναικών, όριο θητειών, οικονομική διαφάνεια και έλεγχος)
 4. Θέσπιση αυτοτελούς και μόνιμου κονδυλίου του κρατικού προϋπολογισμού για τον αθλητισμό ώστε να εξασφαλίζεται η συνεχής και σταθερή κρατική χρηματοδότησή του. Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την οικονομική ενίσχυση των σωματείων και των ομοσπονδιών. Δυνατότητα αξιοποίησης προγραμμάτων απασχόλησης του ΟΑΕΔ για πρόσληψη προσωπικού (γυμναστών, προπονητών κ.λπ.)
 5. Αυστηρό σύστημα ελέγχου από την πολιτεία για φαινόμενα ντόπινγκ, ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης και ενημέρωσης των νέων αθλητών. Αυστηροποίηση των ποινών
 6. Αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας για το στοιχηματισμό σε αθλητικά δρώμενα. Απαγόρευση στοιχηματισμού σε όλες τις ερασιτεχνικές κατηγορίες και πρωταθλήματα.
 7. Καταπολέμηση της ανασφάλιστης ή μη πιστοποιημένης εργασίας προπονητών, γυμναστών και λοιπών εργαζομένων του αθλητισμού
 8. Πλήρης ασφάλιση όλων των εν ενεργεία ερασιτεχνών αθλητών με ευθύνη των ομοσπονδιών/σωματείων (προληπτικές εξετάσεις, τραυματισμοί, φυσιοθεραπείες κ.λπ.)
 9. Εξασφάλιση του δικαιώματος άθλησης και συμμετοχής σε αγώνες για όλους/όλες τους/τις πρόσφυγες και μετανάστες/τριες που διαμένουν στη χώρα μας.

ΑΘΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑμεΑ

 

 1. Διασφάλιση της πρόσβασης των ΑμεΑ σε όλες τις υποδομές και χώρους άθλησης (είτε ως αθλητές είτε ως θεατές)
 2. Προγράμματα μαζικού αθλητισμού και αύξησης της φυσικής δραστηριότητας για ΑμεΑ
 3. Ενίσχυση των αθλητικών ομοσπονδιών ΑμεΑ, διάδοση και εκμάθηση των παραολυμπιακών αθλημάτων

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΙΛΑΘΛΩΝ

 

 1. Καμία ανοχή σε φαινόμενα ρατσισμού, βία και τυφλού οπαδισμού εντός και εκτός γηπέδων
 2. Νέες συλλογικότητες φιλάθλων που θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για ένα νέο μοντέλο επαγγελματικών ομάδων με άλλες συλλογικές, δημοκρατικές μορφές διοίκησης και ιδιοκτησίας.
 3. Αθλητικές διοργανώσεις ανοιχτές σε όλους/-ες, με φτηνά εισιτήρια ώστε να είναι προσιτές σε όλους/ες τους/τις πολίτες.
 4. Περιορισμός της αποκλειστικής εκμετάλλευσης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων σημαντικών αθλητικών γεγονότων από συνδρομητικές εταιρείες που αποκλείουν την παρακολούθησή τους από όλους.
 5. Στήριξη και προβολή όλων των αθλημάτων και όχι μόνο των εμπορικά ωφέλιμων.