Στο Αιγαίο πνίγονται άνθρωποι και η ανθρωπιά μας

Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες ενός ακόμα επεισοδίου μιας τεράστιας ανθρωπιστικής τραγωδίας που εκτυλίσσεται στις ελληνικές και μεσογειακές θάλασσες.

Δεκάδες πρόσφυγες έχουν χάσει την ζωή τους, μεταξύ αυτών και μικρά παιδιά, στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν την Ελλάδα και το ευρωπαϊκό έδαφος, σε αναζήτηση μίας καλύτερης ζωής μακριά από τον πόλεμο, την φτώχια και την εξαθλίωση. Την Παρασκευή 24/12 σημειώθηκε το τρίτο μέσα σε λίγα 24ωρα ναυάγιο, ανοιχτά της Πάρου, με θύματα 16 πρόσφυγες.

Η πολιτική της Ευρώπης – φρούριο και των κλειστών συνόρων γεννά τέτοιες τραγωδίες, και διαιωνίζει την δυστυχία και την εκμετάλλευση σε βάρος των προσφύγων, με αποτέλεσμα τέτοια τραγικά γεγονότα.

Να αγωνιστούμε για μια Ευρώπη αλληλεγγύης και συμπερίληψης με ασφαλή περάσματα για τους πρόσφυγες, έτσι ώστε να σταματήσουν οι θάλασσες να μετατρέπονται σε έναν υγρό τάφο, για ένα δίκαιο πανευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, για να ζουν όλοι οι άνθρωποι σε αξιοπρεπείς συνθήκες, για να σταματήσει η εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, για να νικήσει η ζωή και η ελπίδα.