Να μην συνηθίσουμε τη βαρβαρότητα

Να μην συνηθίσουμε τη βαρβαρότητα

Λίγες μέρες μετά την δικαστική καταδίκη της Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα δικαιώματα του ανθρώπου, για την τραγωδία που είχε εκτυλιχθεί στο Φαρμακονήσι, νέες τραγωδίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Αυτή τη φορά 50 πρόσφυγες επαναπροωθήθηκαν σε νησίδα του Έβρου, όπου σύμφωνα με καταγγελίες διεθνών οργανισμών τους εγκατέλειψαν οι ελληνικές αρχές.

Το τραγικό αποτέλεσμα αυτής της απάνθρωπης κίνησης είναι ότι υπάρχουν τρεις νεκροί άνθρωποι, οι δύο από πνιγμό και ο ένας από άγριο ξυλοδαρμό.

Όλα αυτά γίνονται λίγες μέρες μετά τον θάνατο ενός δεκαπεντάχρονου προσφυγόπουλου στην Ηγουμενίτσα, ο οποίος είχε κρυφτεί σε μία καρότσα ένα φορτηγού για να μην συλληφθεί και να περάσει στην Ιταλία.

Σαν να μην έφταναν αυτά, πριν από λίγες μέρες στη ορεινή περιοχή των Καρδαμύλων της Χίου, μία γυναίκα πρόσφυγας, πέθανε από την εξουθένωση, από την πείνα και την δίψα.

Δεν πρέπει να συνηθίσουμε αυτή την βαρβαρότητα.

Η πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης στο προσφυγικό κοστίζει ανθρώπινες ζωές, ενώ η προστασία της ανθρώπινης ζωής θα έπρεπε να είναι ύψιστη προτεραιότητα.

Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των προσφύγων, η πρόσβαση σε διεθνή προστασία και η τήρηση του διεθνούς δικαίου είναι απαραίτητες.

Εμείς παλεύουμε για μία κοινωνία, όπου κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτως χρώματος και καταγωγής θα ζει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.