Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους!

οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους

Την προηγούμενη εβδομάδα 45χρονος εργαζόμενος στο λιμάνι του Πειραιά έχασε την ζωή του όταν παρασύρθηκε και τραυματίστηκε θανάσιμα από γερανογέφυρα. Η εργοδοσία αντί να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν για τους εξοντωτικούς ρυθμούς εργασίας, την επισφάλεια και την απουσία μέτρων ασφαλείας της υγείας και της ακεραιότητας, «πετάει το μπαλάκι» στον εργολάβο και καταφεύγει στην δικαιοσύνη προκειμένου εκδικητικά να κηρυχτεί παράνομη η απεργία των εργαζομένων στο ΣΕΜΠΟ της Cosco.

Δεν ήταν η «κακιά» στιγμή! Είναι σαφές πως η εντατικοποίηση των ρυθμών της εργασίας, η επιλογή της εργοδοσίας να στέλνει εργαζόμενους με ελλιπή εκπαίδευση στο χώρο δουλειάς και οι εκβιασμοί που δέχονται οι λιμενεργάτες για την ανανέωση των συμβάσεών τους δημιουργούν ένα ασταθές πλαίσιο για την ασφάλειά τους. Σε αυτό  συνεισφέρουν και οι επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη: η απόφαση για υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας και των ελεγκτικών μηχανισμών, για κατάργηση της συνευθύνης αναθέτοντος και εργολάβου της εταιρείας σε περίπτωση υπεργολαβίας.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες προκλήθηκε ο θάνατος του εργαζομένου οφείλουν τα διερευνηθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που πραγματικά τους ανήκουν.

Κόντρα στις απειλές της εργοδοσίας που πασχίζει να κηρυχθεί παράνομη η απεργία των λιμενεργατών, στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα τους!

Παλεύουμε για:

-να δοθεί ένα τέλος στις υπερεργολαβίες και οι εργαζόμενοι να προσλαμβάνονται με συμβάσεις πλήρους εργασίας

-την λειτουργία επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας από τους εργαζομένους

-την ουσιαστική αναβάθμιση του ΣΕΠΕ

-τους ανθρώπινους ρυθμούς δουλειάς