Φτώχεια και εξαθλίωση στην Ελλάδα της καταπληκτικής ποιότητας ζωής

Δημοσιεύθηκε η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για το 2022.

Παρά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για την καταπληκτική ποιότητα ζωής στην χώρα μας, διαβάζουμε τα εξής ενδιαφέροντα:
– Το δ’ τρίμηνο του 2021 η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στην ΕΕ.
Συνυπολογίζοντας και το κόστος διαβίωσης, η Ελλάδα είχε το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ.
Επιπλέον, ήταν το μόνο κράτος-μέλος στο οποίο το συγκεκριμένο μέγεθος βρισκόταν χαμηλότερα του αντίστοιχου επιπέδου του 2007. Το εύρημα αυτό αποκαλύπτει τη δραματική συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου της πλειονότητας των Ελλήνων.
Η συνολική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,7% το 2022 εκτιμάται ότι θα περιορίσει μόνο μερικώς την απώλεια της αγοραστικής του δύναμης, την οποία προκαλεί το κύμα ακρίβειας. Με τον πληθωρισμό να τρέχει στο 10.7%, τον Απρίλιο του 2022 η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού ήταν ίση με 18%.
Ο μέσος μισθός του ιδιωτικού τομέα είχε απολέσει τον Απρίλιο του 2022 το 9,9% της αγοραστικής του δύναμης, ενώ ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης το 28%. Η επίδραση της ακρίβειας στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών είναι ιδιαίτερα άνιση.
Η συμμετοχή των κοινωνικών παροχών στις πρωτογενείς δαπάνες του Δημοσίου την περίοδο της πανδημίας ανήλθε το 2021 στο 41,2%, καταγράφοντας πτώση 6,9 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του 2019, που είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
Όσο ολιστικά και να δούμε τη ζωή μας κ. Μητσοτάκη, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.
Πρέπει να πληρώσουμε νοίκι, ΔΕΗ, σούπερ-μάρκετ και να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Χάρη σε εσάς, οι περισσότεροι/ες δεν τα καταφέρνουμε.

Δεν έχουμε, βλέπετε, όλοι, μισθούς συνεργάτη στο Ευρωκοινοβούλιο.