«Ποια έπαιξε ρωσική μουσική; Την άκουσα»

Η κυρία Μενδώνη σε ένα ακόμα κρεσέντο παραλογισμού επιλέγει να μπλοκάρει την Ρωσική τέχνη με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία προσκομώντας, μάλιστα, παραποιημένη την απόφαση των Υπουργείων Πολιτισμού, Οπτικοακουστικών Μέσων και Μέσων Ενημέρωσης της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η Υπουργός ανακοίνωσε ότι πάρθηκε απόφαση για “διακοπή σχέσεων με πολιτιστικούς οργανισμούς της Ρωσίας καθώς η Τέχνη χρησιμοποιείται ως όργανο προπαγάνδας”. Αντιθέτως, στο κείμενο της ΕΕ τονίζεται η σημασία της τέχνης και η αμέριστη συμπαράσταση και παροχή στήριξης για να προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομιά της Ουκρανίας, γεγονός που καθιστά ξεκάθαρο ότι η προπαγάνδα πραγματοποιείται από την ίδια την ελληνική Κυβέρνηση και όχι από την τέχνη!

 

Πρόσθεσε, λοιπόν, την δική της «πινελιά» στην απόφαση της ΕΕ και έτσι η Υπουργός προχώρησε στην ακύρωση της παράστασης «Η Λίμνη των Κύκνων», έργο του Tchaikovsky που εξυμνεί τον έρωτα, το οποίο θα μεταδιδόταν την Κυριακή 6 Μάρτη στο Μέγαρο Μουσικής στο πλαίσιο της πολιτιστικής δράσης «The Bolshoi Ballet Live from Moscow».

Είναι πραγματικά εξωφρενικό το Υπουργείο Πολιτισμού να θεωρεί ότι ένας πολιτιστικός οργανισμός με την ιστορία του Μπολσόι «ανήκει» στην προπαγάνδα της Ρωσίας, μόνο και μόνο επειδή λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση. Έχει αποδειχτεί ότι η λογοκρισία της Τέχνης δεν συνάδει σε καμία περίοδο με την Δημοκρατία.

Η Τέχνη αποτελεί μέσο διακίνησης ιδεών, ανταλλαγής κουλτούρας και απόψεων, δεν ταυτίζεται με κυβερνήσεις και δεν θα έπρεπε να αξιοποιείται σαν εργαλείο που απομονώνει και διχάζει τους λαούς.

Η Τέχνη πρέπει να ενώνει και όχι να χωρίζει.

Ο Πολιτισμός μας θα βρίσκεται απέναντι σε αυτούς που επεξεργάζονται τα σενάρια του πολέμου εις βάρος των λαών. Δεν είμαστε με τις κυβερνήσεις που ασκούν λογοκρισία, είμαστε με τους λαούς, την τέχνη και τη Δημοκρατία!