Στο πλευρό των εργαζομένων του πολιτισμού

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Ο πολιτισμός και η καλλιτεχνική έκφραση αποτελούν θεμέλιους λίθους της κοινωνίας και απαραίτητη συνθήκη για την εύρυθμη λειτουργία της.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει σαφές από την αρχή της θητείας της, το ότι αντιλαμβάνεται τον πολιτισμό ως εμπόρευμα και υπόθεση των λίγων και εκλεκτών της «αυλής».

Η συστηματική απαξίωση των καλλιτεχνών και του έργου τους, η οποία κορυφώθηκε με την πανδημία, με τις οριζόντιες απαγορεύσεις, τα επιδόματα πείνας και οι χρυσές φιέστες πληρωμένες με δημόσιο χρήμα διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τον πολιτισμό στην χώρα.

Τώρα, με την έξαρση της «Ο», το μέτρο για την παύση της μουσικής και την ακύρωση των περισσότερων προγραμμάτων και εκδηλώσεων ήρθε ως μέτρο Μητσοτάκη για να μας σώσει από τον κορωνοϊό, καταφέρνοντας μόνο να δώσει ακόμα ένα ισχυρό χτύπημα στους καλλιτέχνες, τους τεχνικούς και σε όλους συνολικά τους εργαζόμενους που αγωνίζονται να επιβιώσουν μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χωρίς να έχουν στηριχθεί ποτέ από την κυβέρνηση.

Μέσα σε αυτή την δύσκολη συγκυρία και με το κύμα ακρίβειας να γιγαντώνεται καθημερινά, απαιτούμε εδώ και τώρα την ουσιαστική στήριξη των ανθρώπων πολιτισμού.   Η παροχή της δυνατότητας σε όλους του χώρους να μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής ως “πληττόμενες επιχειρήσεις”, σε περίπτωση κρούσματος ή συρροής κρουσμάτων, η καταβολή αποζημιώσεων μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών και η αποκατάσταση του παράλογου αποκλεισμού όσων εγγράφηκαν στο μητρώο καλλιτεχνών μετά τις 10/1/2020, αλλά και τα άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης των δημιουργών και ερμηνευτών του ελληνικού τραγουδιού αποτελούν αναγκαία συνθήκη για την διάσωση του ελληνικού καλλιτεχνικού χώρου.

Την Δευτέρα 10/1 καλούμε στην πανκαλλιτεχνική συγκέντρωση στα Προπύλαια,στις 12:00 και στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζόμενων του πολιτισμού. Θα είμαστε όλοι και όλες εκεί!