Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανοίγει τα σχολεία χωρίς ασφαλές σχέδιο

Σε μια περίοδο όπου καταγράφονται αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων στην χώρα μας από την επέλαση της μετάλλαξης «Ο», όπου η ελληνική κοινωνία στενάζει από τις επιπτώσεις της πανδημίας,  η κυβέρνηση προχωράει στην επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων όπως ακριβώς τις έκλεισε.

Για ακόμα μια φορά τα σχολεία ανοίγουν χωρίς να έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την υγειονομική ασφάλεια της σχολικής κοινότητας, με συγχωνεύσεις τμημάτων και υπεράριθμα τμήματα, με το πρωτόκολλο των 50+1, χωρίς σχέδιο για την ιχνηλάτηση και την απομόνωση της διασποράς στο εσωτερικό των σχολείων.

Η κυβέρνηση αγνόησε ξανά τις προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας και αποφάσισε με μόνο κριτήριο την αποφυγή μέτρων στήριξης προς την κοινωνία λαμβάνοντας μια απόφαση η οποία θα μετατρέψει τα σχολεία σε χώρους υπερμετάδοσης, όπου θα επικρατεί ο φόβος και η ανασφάλεια, στοιχεία που θέτουν σε κίνδυνο τόσο την υγεία της σχολικής κοινότητας όσο και την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Με βάση τα παραπάνω ζητάμε την παράταση των διακοπών των Χριστουγέννων και το άνοιγμα των σχολείων αφού θα έχει διασφαλιστεί ότι τα σχολεία θα μπορούν είναι υγειονομικά ασφαλή, παιδαγωγικά ποιοτικά και προσβάσιμα για το σύνολο των μαθητών/τριών.

Παράλληλα, διεκδικούμε μέτρα που θα εγγυηθούν ότι τα σχολεία θα αποτελούν έναν ασφαλή χώρο για την εκπαίδευση και την κοινωνικοποίηση των μαθητών/τριών, μέτρα που θα εγγυηθούν ότι τα σχολεία θα είναι ανοιχτά για το σύνολο των μαθητών/τριών χωρίς φόβο, αποκλεισμούς και διακρίσεις:

1. Επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για το άνοιγμα των σχολείων με στόχο την ασφαλή πρόσβαση μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών.

2. Καμπάνια ενημέρωσης για την επιτάχυνση του καθολικού εμβολιασμού όλων των παιδιών σχολικής ηλικίας.

3. Κατάργηση της ρύθμισης «50%+1» νοσούντων μαθητών για τη διακοπή λειτουργίας σχολικού τμήματος. Διακοπή της λειτουργίας ενός τμήματος στο πρώτο κρούσμα για χρονικό διάστημα που θα καθορίσει η Επιστημονική Επιτροπή του ΕΟΔΥ και υποχρεωτική επανέναρξη των μαθημάτων, αφού πρώτα όλοι οι μαθητές υποβληθούν σε δωρεάν μοριακό τεστ ώστε να “σπάσει” η αλυσίδα της μεταδοτικότητας.

4. Αραίωση των μαθητικών τμημάτων στα σχολικά τμήματα με πάνω από 24 παιδιά (200.000 μαθητές). Πρόσληψη των επιπλέον αναπληρωτών που θα απαιτηθούν.

5. Κατάργηση των συγχωνεύσεων που οδηγούν σε τμήματα ακόμη και 28-29 παιδιών. Μέτρα για τον τακτικό αερισμό των αιθουσών.

6. Συνταγογράφηση των μοριακών τεστ (PCR) και rapid test σε όλο τον πληθυσμό και παρουσία κλιμακίων του ΕΟΔΥ στα σχολεία για διενέργεια αξιόπιστων τεστ.

7. Άδεια ειδικού σκοπού στους εκπαιδευτικούς με υποκείμενα νοσήματα που θα την αιτηθούν.

8. Προμήθεια από τους Δήμους και χορήγηση δωρεάν των ειδικών μασκών για την προστασία από την “Ο” σε εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες.

9. Κατάργηση της ΕΒΕ , της Τράπεζας Θεμάτων και του πρόσθετου εξεταστικού φόρτου. Επικέντρωση στη διδασκαλία και την ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών.

10. Εξασφάλιση ασφαλούς και κατάλληλης δημόσιας υποδομής για την πιθανότητα να μεταπέσει ξανά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση το εκπαιδευτικό σύστημα. Απαλλαγή από το σύστημα Cisco μετά το σκάνδαλο με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων και την καταδικαστική απόφαση – κόλαφο για το Υπουργείο Παιδείας εκ μέρους της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Τέλος, στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα και τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών την Δευτέρα 10/1/2022 στις 13:30  στο Υπουργείο Παιδείας.