Ανακοίνωση για τις αλλαγές σε Παιδεία και Έρευνα.

Ο ζήλος της κυβερνήσης για την άμεση και ολική μεταρρύθμιση της Παιδείας είναι εμφανής. Στο πολυνομοσχέδιο των “επείγουσων ρυθμίσεων” που έχει τεθεί υπό δημόσια διαβούλευση περιλαμβάνονται διατάξεις για το χώρο της εκπαίδευσης και της έρευνας. Συγκεκριμένα, σε αυτές προβλέπεται η κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου, την οποία η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει και επισπεύδει νομοθετικά, η κατάργηση της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ – όσον αφορά την έρευνα – προβλέπεται η βίαιη μεταφορά του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ ΑΕ) στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και την απόσπαση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, αποκόπτοντας σημαντικές μονάδες τεκμηρίωσης και υποστήριξης της έρευνας από τους κύριους χρήστες των υπηρεσιών της, δηλαδή τα ΑΕΙ και τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας.

Η Νέα Δημοκρατία περιφρονεί και πασχίζει να υποβαθμίσει τον δημόσιο και δημοκρατικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης στη χώρα. Η ταξικά μεροληπτική απόφαση της ηγεσίας του Υπ. Παιδείας για αναστολή της λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης εντός των Πανεπιστημίων φανερώνει την πολιτική κατεύθυνση που ακολουθεί η κυβέρνηση για την εκπαίδευση. Τα Διετή Προγράμματα Σπουδών αφορούν τους/τις αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα δωρεάν φοίτησης σε σύγχρονες ειδικότητες και γνωστικά αντικείμενα. Με την επικείμενη αναστολή τους χιλιάδες απόφοιτοι των ΕΠΑΛ πρόκειται να στερηθούν τη δωρεάν συνέχεια των σπουδών τους. Η κίνηση αυτή της ηγεσίας του Υπ. Παιδείας αποσκοπεί στην υποχώρηση της ποιοτικής και δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, εποφελώντας τα ιδιωτικά ΙΕΚ. Η κυβέρνηση προχωρά φανερά στην υλοποιήση της θέσης της για μιας εκπαίδευσης για λίγους/-ες και (οικονομικά) εκλεκτούς.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τη μαθητική, φοιτητική και εκπαιδευτική κοινότητα, αγωνιστήκαμε το προηγούμενο διάστημα για να σταματήσει η νεοφιλελεύθερη επίθεση στο δημόσιο χαρακτήρα στην εκπαίδευση και η συρρίκνωση των ακαδημαϊκων ελευθεριών. Σήμερα καλούμαστε να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη αυτή.

Ενάντια στην εργαλειοποίηση της γνώσης, υπερασπιζόμαστε την παραγωγή γνώσης και έρευνας για τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Ενάντια στην κατάργηση του ασύλου, υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία και την ελευθερία. 
Ενάντια στην εκπαίδευση των λίγων, υπερασπιζόμαστε το δημόσιο χαρακτήρα και την καθολική πρόσβαση σε αυτή.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί την απόσυρση των Άρθρων 58-59 για την Έρευνα και των Άρθρων 62-66 για την Παιδεία του σχεδίου Νόμου.

Γραφείο Τύπου 
2/8/2019