Στηρίξτε τώρα τους αγρότες

Τις τελευταίες μέρες, έχουμε γίνει μάρτυρες της ολοένα και αυξανόμενης αδιαφορίας της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον πρωτογενή τομέα.

Η κρίση ακρίβειας που παρατηρείται στα αγροτικά προϊόντα, η αύξηση του κόστους παραγωγής ως αποτέλεσμα της εκτίναξης των τιμών στις εισροές και η αδιαλλαξία του Υπουργείου να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που παρατηρούνται, έχει βγάλει τους αγρότες στα κάγκελα.

Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές των λιπασμάτων σημειώνουν αύξηση 164%, οι τιμές των ζωοτροφών 70% και οι αντίστοιχες τιμές του ρεύματος 42%.

Ωστόσο, το κράτος δεν συγκινείτε από τις δυσχέρειες που μαστίζουν τον πρωτογενή τομέα της χώρας και το μόνο που επιχειρεί ως λύση είναι ο κατευνασμός των παραγωγών μέσω ψεμάτων και υποσχέσεων μην υλοποιήσιμων.

Τον περασμένο Δεκέμβριο το Υπουργείο κατάφερε να κάνει τη χειρότερη πληρωμή άμεσων ενισχύσεων όλων των εποχών, με αποτέλεσμα πολλοί γεωργοί και κτηνοτρόφοι να πεταχτούν εκτός λόγω αρρυθμιών που δημιουργήθηκαν από την απαράδεκτη ΚΥΑ του Υπουργείου και με το τέλος των επιτόπιων ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σε συνδυασμό με την συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση με πρωτεργάτριες την Γερμάνια και την Γαλλία για πλήρη κατάργηση των επιδοτήσεων από το 2026 και έπειτα, η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να αντιταχθεί σ΄ αυτή την πρόταση, η οποία αν ισχύσει θα βάλει ταφόπλακα στη βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων γεωργικών εκμεταλλεύσεων της χώρας.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει αναφανδόν τον δίκαιο αγώνα των πανελλαδικών αγροτικών συλλόγων μέσω των μπλόκων και ζητά από την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στις επόμενες ενέργειες:

-Αφορολόγητο πετρέλαιο για όλους τους παραγωγούς.

-Μείωση της φορολογίας για αγροτικό και οικιακό ρεύμα.

-Άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και αποζημίωση στο 100% της ζημίας που υφίσταται φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, λόγω φυσικών κινδύνων, καιρικών φαινομένων ή ασθενειών -έναρξη ελέγχων με κλιμάκια γεωπόνων για αποτίμηση των καταστροφών που άφησε η κακοκαιρία ‘’Ελπίδα’’.

-Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος για αγρότες που έμεινε αδιάθετο τον παραγόμενο προϊόν τους (κορινθιακή σταφίδα).