Κάλεσμα στις πορείες μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο

Στις τράπεζες λεφτά - στη νεολαία σφαίρες, ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες
Στις 6 Δεκεμβρίου του 2008 ο αστυνομικός Επαμεινώνδας Κορκονέας δολοφονεί τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο μαθητή της Γ’ Γυμνασίου.
Η στυγνή δολοφονία του νεαρού μαθητή ήρθε σε μία εποχή όπου τάραξε τα νερά της ελληνικής πραγματικότητας.
Η δολοφονία του Αλέξανδρου και η εξέγερση της νέας γενιάς που ακολούθησε αποτελούν σημείο τομής για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και κατέδειξε την φαυλότητα των αφηγημάτων περί εθνικού μεγαλείου.
Η νέα γενιά κατέκλεισε τους δρόμους καθώς ασφυκτιούσε σε ένα εντατικοποιημένο σχολείο, καθώς έβλεπε την προοπτική της να διαλύεται και το φάντασμα της ανεργίας και της επισφάλειας να την απειλεί, καθώς αντιλαμβανόταν ότι θα ήταν η πρώτη γενιά που θα ζούσε χειρότερα από την προηγούμενη, καθώς έβλεπε την αστυνομική βία και καταστολή να γίνονται καθημερινότητα. Μετά το Δεκέμβρη του 2008 τίποτα δεν ήταν πια το ίδιο.
Ακολούθησε η κρίση και τα μνημόνια στα οποία καταδίκασε τη χώρα το παλιό πολιτικό σύστημα, αλλά, ταυτόχρονα, ξεπήδησαν νέοι ελπιδοφόροι αγώνες εναντίωσης στο νεοφιλελευθερισμό ως γνήσια συνέχεια του Δεκέμβρη του 2008 που θα σμίλευαν τα πράγματα στην ελληνική κοινωνία.
Όπως τότε, έτσι και σήμερα η νέα γενιά έρχεται αντιμέτωπη με μια κατάσταση που δεν την χωρά. Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ διαλύει την προοπτική μας. Τσακίζει εργασιακά δικαιώματα, καταστρέφει τη δημόσια εκπαίδευση και συρρικνώνει τη Δημοκρατία.
Η αστυνομοκρατία αποτελεί και σήμερα όπλο του νεοφιλελευθερισμού, με στόχο την καταστολή των συλλογικών ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο έχουν λυσσάξει να βάλουν την αστυνομία στις σχολές μας, για να καταστείλουν οποιαδήποτε δημοκρατική διαδικασία και αγωνιστική δράση των φοιτητών/-τριών.
Παράλληλα, δεν ξεχνάμε τη δολοφονία του Βασίλη Μάγγου και του Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικούς εν ώρα υπηρεσίας, το ξύλο της πλατείας εν καιρώ πανδημίας, τη δολοφονία του Εμπουκά και τα πρόσφατα περιστατικά στο κολαστήριο του Α.Τ. Ομονοίας όπου οι «προστάτες του πολίτη» κατηγορούνται ότι βίασαν κοπέλα.
Ο πυροβολισμός στο κεφάλι του 16χρονου Ρομά για 20€ βενζίνης ήρθε σήμερα να εντείνει το κλίμα τρομοκρατίας και να επιβεβαιώσει πως η ασυδοσία είναι κανόνας στην αστυνομία.
Την ίδια στιγμή οφείλουμε να καταδικάσουμε την αποφυλάκιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα που είναι δειγμά της εμπέδωσης του κλίματος κυριαρχίας της αστυνομίας που προωθεί η ΝΔ.
Η νέα γενιά και οι αγώνες της θα βρεθούν για άλλη μια φορά απέναντι στην προσπάθεια εφαρμογής των βάρβαρων και αντιλαϊκών πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας και θα δώσει τον τόνο ώστε να ανατραπεί αυτή η κατάσταση και να δικαιωθούν οι μάχες που δίνουμε για τη δημοκρατία και για μια καλύτερη ζωή.
Συμμετέχουμε στις πορείες μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στις 6/12.