Εν μέσω πέμπτου κύματος η κυβέρνηση άνοιξε τα ΑΕΙ χωρίς κανένα μέτρο υγειονομικής προστασίας

Τι συνιστά, άραγε, ασφάλεια για την ακαδημαϊκή κοινότητα;

Εν μέσω του 5ου κύματος της πανδημίας και της νέας μετάλλαξης όμικρον, η κυβέρνηση προχώρησε στην επανέναρξη της λειτουργίας των Α.Ε.Ι χωρίς κανένα μέτρο υγειονομικής προστασίας για την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Την ίδια ώρα που τα κρούσματα και η θετικότητα εκτοξεύονται και η πίεση στις Μ.Ε.Θ δεν δείχνει να μειώνεται, κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας αφήνουν έκθετη την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Οι φοιτητές/-τριες αναγκάζονται να στοιβάζονται σε ανεπαρκώς αεριζόμενα αμφιθέατρα, περιμένουν στην ουρά για ένα πιάτο φαγητό και συνωστίζονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αρκετοί είναι αυτοί που νοσούν και ακόμη περισσότεροι αυτοί που έχουν έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να θωρακίσει υγειονομικά τα ιδρύματα και να λάβει μέτρα για να μην αποκλειστεί κανένας και καμία από την ακαδημαϊκή διαδικασία, σφυρίζει κλέφτικα. Αρνείται πεισματικά ακόμη και τώρα την παροχή δωρεάν τεστ όλων των τύπων (Rapid και PCR), συνεχίζοντας την εκδικητική και επικίνδυνη στάση στης απέναντι στην νέα γενιά.

Την ίδια στιγμή, δεν διστάζει, να ευαγγελίζεται την υποτιθέμενη «ασφάλεια» των ιδρυμάτων. Μια «ασφάλεια», που για την ΝΔ περνάει μέσα από την καταπάτηση του ασύλου, την πανεπιστημιακή αστυνομία και την επικείμενη εγκατάσταση τουρνικέ στις εισόδους των ιδρυμάτων.

Είναι υποκριτικό να μιλάνε για ασφάλεια, αυτοί που επί δύο χρόνια διέλυσαν τα Δημόσια πανεπιστήμια και τα άφησαν πλήρως ανοχύρωτα απέναντι στην πανδημία. Είναι οι πολιτικές μείωσης των δαπανών, διάλυσης της φοιτητικής μέριμνας, συρρίκνωσης της δημοκρατίας και υποβάθμισης των πτυχίων που κάνουν χιλιάδες νέους/ες να αισθάνονται ανασφαλείς.

Κόντρα στην εγκληματική κυβερνητική πολιτική, για να αισθανθούμε πραγματικά ασφαλείς, διεκδικούμε:

  • Συνταγογράφηση PCR τεστ για όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα.
  • Ένα δωρεάν self-test την ημέρα για κάθε φοιτητή/-τρια.
  • Εγκατάσταση κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ σε κάθε Ίδρυμα, για τη διενέργεια τεστ και την ιχνηλάτηση του ιού.
  • Δωρεάν παροχή υγειονομικού υλικού (μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας).
  • Περισσότερα δρομολόγια των ΜΜΜ από και προς τις σχολές για την αποφυγή του συνωστισμού.
  • Αναβάθμιση των υποδομών με περισσότερες και καλά αεριζόμενες αίθουσες – Αξιοποίηση αιθουσών του δημοσίου.
  • Προσλήψεις διδακτικού προσωπικού για τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας – Ενίσχυση του προσωπικού στην καθαριότητα.
  • Κανένας αποκλεισμός φοιτητή/-τριας από την εκπαιδευτική διαδικασία και την εξεταστική – Ειδική πρόβλεψη για όσους/-ες νοσούν, αποτελούν επαφές κρουσμάτων, ανήκουν ή κατοικούν μαζί με μέλη που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Στην κατεύθυνσή αυτή μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικοί τρόποι συμμετοχής στην εκπαιδευτική διαδικασία και την εξέταση, με τη χρήση κάθε πρόσφορου μέσου.