Ανακοίνωση για τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε όλες και όλοι μάρτυρες μίας ακόμα τραγωδίας και εγκληματικής περιβαλλοντικής καταστροφής τεράστιας έκτασης.

Τεράστιες εκτάσεις και κατοικημένες περιοχές έχουν παραδοθεί στις φλόγες για πολλές μέρες, σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, ακόμα και μέσα στην Αττική. Και όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ η κυβέρνηση γνώριζε το κύμα καύσωνα που ερχόταν και τις πιθανές επιπτώσεις του.

Οι κάτοικοι των περιοχών αφέθηκαν κατά κύριο λόγο στην τύχη τους και η αντιμετώπιση των πυρκαγιών αποτέλεσε άλλο ένα ζήτημα «ατομικής ευθύνης». Η κυβέρνηση βρέθηκε απολύτως ανέτοιμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση αυτή, παρά την επίπλαστη εικόνα που προσπαθεί να δημιουργήσει μέσω της πλειοψηφίας των ΜΜΕ, για δήθεν ετοιμότητα και σχέδιο δράσης. Κάτι τέτοιο δεν εφαρμόστηκε πουθενά παρά τα αλληλοσυγχαρητήρια μεταξύ υπουργών και υπηρεσιακών για να ρίξουν κι άλλη στάχτη στα μάτια τόσο των ίδιων των πυρόπληκτων όσο και της ελληνικής κοινωνίας.

Η πραγματικότητα “ξεγυμνώθηκε” από τις πυρκαγιές! Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη να κρύψει για άλλη μια φορά τα προβλήματα κάτω από το χαλί της φθηνής προπαγάνδας, του lifestyle και των αστείων κατηγοριών προς την αντιπολίτευση, είναι εμφανής η ανεπάρκεια σε εναέρια και χερσαία μέσα πυρόσβεσης, όσα υπάρχουν δεν έφτασαν εγκαίρως σε περιοχές που σήμερα η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη, η πυροσβεστική υπηρεσία είναι παροπλισμένη και υποστελεχωμένη, και οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης δεν έχουν τα μέσα να αντιμετωπίσουν φωτιές μεγάλης κλίμακας.

Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση θεωρεί την χώρα ιδιοκτησία της και δεν την ενδιαφέρει να προστατεύσει τον φυσικό πλούτο της και τους πολίτες από φυσικές καταστροφές.

Η σκέψη μας και η έμπρακτη αλληλεγγύη μας βρίσκεται στο πλάι των ανθρώπων που έχασαν τα πάντα και συνεχίζουν να δοκιμάζονται.

Θα αγωνιστούμε για την ανατροπή των αντιπεριβαλλοντικών νομοθετημάτων που θέσπισε η κυβέρνηση της ΝΔ ήδη από το 2019, για να προστατεύονται αποτελεσματικά τα δάση και οι πνεύμονες πρασίνου που έχουν απομείνει και να μην παραδοθούν και αυτές οι καμένες εκτάσεις στις ορέξεις μεγάλων επιχειρήσεων και κολλητών της κυβέρνησης της ΝΔ.