Ανακοίνωση για την ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού

«Στο κόκκινο» βρίσκονται για άλλη μια φορά τα νοσοκομεία και υγειονομικές δομές της χώρας λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Μετά το αρνητικό ρεκόρ στα κρούσματα που καταγράφονται, η κυβέρνηση τρέχει να καλύψει τα κενά που σκοπίμως η ίδια δημιούργησε. Οι προβλέψεις για έναν ακόμη «μαύρο Νοέμβριο» με 10.000 κρούσματα ημερησίως μας υπενθυμίζουν τις τραγικές στιγμές της περσινής χρονιάς που οδήγησαν την χώρα σε ένα πολύμηνο, εξοντωτικό αλλά ταυτόχρονα αναποτελεσματικό lockdown. Η κυβέρνηση δείχνει ανίκανη να εγγυηθεί την προστασία της Δημόσιας Υγείας και απρόθυμη να ενισχύσει άμεσα το ΕΣΥ, την ίδια στιγμή που οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ είναι λιγότερες από το 50% λόγω της μεγάλης αύξησης του αριθμού των διασωληνωμένων.

Χαρακτηριστική εικόνα της εγκατάλειψης που βιώνουν τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και οι υγειονομικοί, είναι η κατάρρευση γιατρού στην Λάρισα λόγω της εφημερίας – εφιάλτη. Την ίδια στιγμή η επιδημιολογιακή εικόνα στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, φανερώνει την αναγκαιότητα έντασης του ρυθμού των εμβολιασμών. Όμως η κυβέρνηση και το υπ. Υγείας, συνεχώς αποποιούνται τις ευθύνες που τους αναλογούν για την πορεία της εμβολιαστικής εκστρατείας. Από τη μία βλέπουμε, αποσπασματικές και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας κινήσεις όπως η μαζική αποστολή SMS, και από την άλλη στελέχη της ΝΔ να αντιμετωπίζουν το ζήτημα των ανεμβολίαστων πολιτών με εκδικητικούς όρους, με δηλώσεις όπως «να μην σώσουν όσοι δεν εμβολιάστηκαν».

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλους τους πολίτες, τους νέους και τις νέες, που ενδεχομένως να έχουν ακόμα ενδοιασμούς, να εμπιστευτούν την επιστημονική κοινότητα. Ο εμβολιασμός είναι πρώτιστα μία πράξη κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης, αλλά δεν είναι η μόνη απάντηση στην πανδημία. Σε αυτές τις δυσχερείς συνθήκες είναι αναγκαία η άμεση και ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς και η καθολική πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο αγαθό της υγείας. Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην αφήνει τους πολίτες στο έλεος της πανδημίας.