Ανακοίνωση για την γυνακοκτονία στην Φολέγανδρο

Καμία άλλη δολοφνημένη

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, γίναμε μάρτυρες μιας ακόμη γυναικοκτονίας. Αυτή τη φορά είναι η Γαρυφαλλιά, 26χρονη κοπέλα, η οποία βρέθηκε νεκρή στην θάλασσα στην Φολέγανδρο αφού την έσπρωξε ο σύντροφός της.

Στην ομολογία του ο δολοφόνος ισχυρίστηκε ότι «χάλασε η φάση» και πως «ήταν η κακιά η ώρα». Καμία φάση που χαλάει δεν δικαιολογεί την γυναικοκτονία, καμία κακιά στιγμή δεν δικαιολογεί τέτοια ειδεχθή εγκλήματα. Ούτε και η φράση «έκανε αυτό που έχει περάσει από το μυαλό πολλών αντρών», όπως άλλωστε υποστηρίζουν «Τα Νέα», μπορεί να ξεπλύνει την δολοφονία μιας κοπέλας που αποφάσισε να απεμπλακεί από τα δεσμά του καταπιεστή της.

Όσο η πατριαρχία συνεχίζει να υφίσταται, ο σεξισμός, η κουλτούρα του βιασμού, η έμφυλη βία και οι ανισότητες δεν θα βρίσκουν «ταβάνι» στις κοινωνίες.

Όταν η τοξική́ αρρενωπότητα λειτουργεί ιδιοκτησιακά́ απέναντι στο θηλυκό́ σώμα, όταν η επιλογή́ ρούχων κρίνει το «ναι» και το «όχι» των γυναικών, όταν μια κοινωνία ολόκληρη παρακολουθεί́ σαν κριτής τις επιλογές που κάνει μια θηλυκότητα έτοιμη να την «κατασπαράξει»,  όταν το «όχι» ακολουθεί́ ο ξυλοδαρμός, ο βιασμός, η γυναικοκτονία, όταν η αυτοδιάθεση του σώματος γίνεται βορά́ για τις ορέξεις που ο σεξισμός δημιουργεί́,  σημαίνει πως πρέπει να σηκώσουμε ψηλότερα κεφάλια και γροθιές κόντρα στον καταπιεστή́.

Καμία λιγότερη!

Καμία άλλη δολοφονημένη!