Ανοίγουν τα σχολεία ξανά χωρίς κανένα σχέδιο

Αφού η κυβέρνηση δεν κατάφερε να κάμψει την επιμονή της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων για να προχωρήσει στο άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων, τα Λύκεια ανοίγουν ξανά στις 12 Απριλίου, για δέκα ημέρες δηλαδή, πριν κλείσουν ξανά για τις διακοπές του Πάσχα.

Για εμάς είναι σαφές ότι τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν αν δεν υπάρχει σοβαρό σχέδιο που θα εγγυάται τη μέγιστη δυνατή υγειονομική ασφάλεια και ότι, τουλάχιστον για φέτος, δεν πρέπει να εφαρμοστεί η Τράπεζα Θεμάτων, όπως και το νέο σύστημα εισαγωγής στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο αφήνει εκτός Πανεπιστημίων τουλάχιστον 24.000 υποψηφίους.

Η κυβέρνηση το μόνο που κάνει για ακόμα μια φορά είναι να θυσιάζει την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών στο βωμό μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και προς καλλιέργεια εφήμερων εντυπώσεων.

Το άνοιγμα των σχολείων για 10 ημέρες συνιστά τουλάχιστον μια παράλογη απόφαση αν αναλογιστεί κανείς ότι η κοινωνία εξακολουθεί να ζει μια ανείπωτη τραγωδία, σε συνθήκες πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, με ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνώσεων και με περισσότερους από 70 θανάτους καθημερινά.

Με τον ιό και το τρίτο κύμα της πανδημίας εκτός ελέγχου.

Με την μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών να παραμένει ανεμβολίαστη.

Με τα σχολεία να αποτελούν -αποδεδειγμένα- εστίες μετάδοσης. Με την κυβέρνηση να επιμένει στα υπερπλήρη τμήματα των 25, 26 και 27 παιδιών.

Με τα self-tests που φτάνουν στα φαρμακεία να είναι αμφίβολο αν μπορούν να διενεργηθούν χωρίς τη βοήθεια υγειονομικού προσωπικού και σε κάθε περίπτωση να μη μπορούν να παράσχουν αξιόπιστα αποτελέσματα