Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών / Αλληλεγγύη στον Βασίλη Δημάκη

Ο Βασίλης Δημάκης, κρατούμενος στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, και φοιτητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, με άριστες επιδόσεις, έχει ξεκινήσει απο 22/04 απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενος για την αδικαιολόγητη και άδικη μεταγωγή του από τον Κορυδαλλό πρώτα στο Μεταγωγών και στη συνέχεια στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών. Εκεί βρίσκεται σε κελί πειθαρχικής απομόνωσης, χωρίς να έχει διαπράξει κανένα πειθαρχικό παράπτωμα. Η εκδικητική και αναίτια μεταγωγή του έρχεται ως απάντηση στη στάση που κράτησε αυτός και άλλοι συγκρατούμενοί του εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, διεκδικώντας αξιοπρεπείς συνθήκες και αποτελεσματική προστασία της υγείας των κρατουμένων εντός των φυλακών. Η παραμονή του στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού είναι επιβεβλημένη καθώς, μόνο έτσι μπορούν να διασφαλιστούν τα εκπαιδευτικά του δικαιώματα, και μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματα της σχολής του, συνεχίζοντας να λαμβάνει εκπαιδευτικές άδειες μέσω του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης, τις οποίες τηρεί στο έπακρο μέχρι και σήμερα, χωρίς ουδέποτε να έχει δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα. Είναι σαφές, ότι η μεταγωγή του αυτή παραβιάζει τα εκπαιδευτικά του δικαιώματα και του στερεί το δικαίωμα στην μόρφωση, καθώς δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ακαδημαϊκές απαιτήσεις και να συμμετέχει σε μαθήματα και εξετάσεις.

Εμείς οι νέοι και νέες φοιτητές και φοιτήτριες, μαθητές και μαθήτριες, στεκόμαστε στο πλευρό του και διεκδικούμε την άμεση και επιβεβλημένη επαναμεταγωγή του στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού.

Ο αγώνας του Βασίλη Δημάκη είναι αγώνας για το αυτονόητο δικαίωμα στην εκπαίδευση, το οποίο είναι αναφαίρετο και θεμελιώδες για όλους τους πολίτες, μέσα και έξω από την φύλακή.

Η στέρηση της ελευθερίας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συνεπάγεται τον αποκλεισμό από την εκπαίδευση.

Το γραφείο τύπου

25/04/2020