Η στέγη είναι δικαίωμα!

Η στέγη είναι δικαίωμα

Το μεγάλο κόστος στέγασης είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η νεολαία.

Συνδυαστικά με την αύξηση του κόστους ζωής, την ακρίβεια στο ρεύμα, τα είδη πρώτης ανάγκης και την στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην στηρίζει όσους/ες το έχουν ανάγκη, δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες ζωής για την πλατιά κοινωνική πλειοψηφία. 

Ειδικά αυτή την περίοδο, μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων στα ΑΕΙ,  ενώ οι φοιτητικές εστίες είναι λίγες και σε κακή κατάσταση, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει, μάλιστα, να τις ιδιωτικοποιήσει και να τις διαθέτει έναντι ενοικίου, χιλιάδες νέοι και νέες φοιτήτριες με τις οικογένειες τους είναι σε αναζήτηση κατοικίας στα μεγάλα αστικά κέντρα και έρχονται αντιμέτωποι με την τεράστια στεγαστική κρίση.

Το πρόβλημα αυτό επηρεάζει, προφανώς, πολίτες όλων των ηλικιών, νέους/ες εργαζομένους/ες, και χαμηλόμισθους που ελλείψει προσιτής στέγης δυσκολεύονται να ανεξαρτητοποιηθούν και συνεχίζουν να μένουν στο ίδιο σπίτι με τους γονείς τους.

Η ανάδειξη αυτής της κατάστασης, ξεκινώντας από το ζητήμα της φοιτητικής στέγης και η κατάθεση προτάσεων για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος, είναι άμεση προτεραιότητα για τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που ζούμε δεν είναι φυσιολογικό.  Είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Είναι καιρός να ξαναπούμε τα αυτονόητα. Η στέγη δεν είναι εμπόρευμα. Η στέγη είναι δικαίωμα»! 

Προτείνουμε: 

  • Δραστηριότητα Airbnb μόνο για φυσικά πρόσωπα και έως 3 ακίνητα ανά ιδιοκτήτη και διαχειριστή. Απαγόρευση δραστηριότητας στο Airbnb για Νομικά Πρόσωπα.
  • Διπλασιασμό του επιδόματος στέγασης και των δικαιούχων του. Επιπλέον μηνιαίο βοήθημα πληρωμής παγίων εξόδων σε φοιτητές/τριες.
  • Νέα Στεγαστική Πολιτική με την αξιοποίηση κενών, ανεκμετάλλευτων κτιρίων του Δημοσίου, της Εκκλησίας, άλλων φορέων, αλλά και εγκαταλελειμμένων κτιρίων ιδιωτών για αγορά ή ενοικίαση σε λογικό κόστος, με προτεραιότητα την ενοικίαση σε φοιτητές/τριες και νέες/ους εργαζόμενους, με εισοδηματικά κριτήρια.
  • Νέες Φοιτητικές Εστίες –  ανακαίνιση των ήδη υπαρχουσών δομών. Διακοπή των σχεδίων για ιδιωτικοποίηση των εστιών και την επιβολή αντιτίμου.