Ανακοίνωση για την κατάργηση της υποχρεωτικής δήλωσης της υπερεργασίας

Όχι στις απλήρωτες υπερωρίες

Την ημέρα της επετείου του πολυτεχνείου (17ης Νοεμβρίου) επέλεξαν, ο υπουργός εργασίας Κ. Χατζηδάκης και η κυβέρνηση της Ν.Δ, να προχωρήσουν σε μια ακόμη απόφαση που στρέφεται απέναντι στον κόσμο της εργασίας και τη νέα γενιά. Αυτή τη φορά, ‘’για λόγους απλούστευσης’’ όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η κυβέρνηση της Ν.Δ κατάργησε την υποχρέωση των επιχειρήσεων για την εκ των προτέρων δήλωση της υπερεργασίας στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Στα 2,5 χρόνια διακυβέρνησης Ν.Δ η επίθεση στο κόσμο της εργασίας συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Ο κύριος Super Man των ιδιωτικοποιήσεων έχει μετατραπεί εσχάτως σε σούπερ ήρωας των εργοδοτών και του Σ.Ε.Β. Σήμερα, μετά τον περίφημο νόμο Χατζηδάκη (ν. 4808/21), την ουσιαστική απονέκρωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και την κατάργηση καταγραφής της υπερεργασίας, η κυβέρνηση δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για την αύξηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και την καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων και κεκτημένων.

Η γκρίζα ζώνη της δήλωσης της υπερεργασίας είχε αντιμετωπιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο 36 του νόμου 4418/2017 με σαφείς διατάξεις για τη ρητή υποχρέωση δήλωσής της εκ των προτέρων, με αποτέλεσμα 1.000.000 δηλωμένες (και αμειβόμενες) τότε ώρες υπερεργασίας το μήνα. Η ΝΔ προχωράει με εξίσου σαφή τρόπο στην κατάργησή της επιλέγοντας να ‘’απλουστεύσει’’ και να ευνοήσει την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Την ημέρα του Πολυτεχνείου λοιπόν, η κυβέρνηση επέλεξε να επενδύει στην περαιτέρω φτωχοποίηση του ελληνικής κοινωνίας. Την ίδια στιγμή μάλιστα, που σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης συζητιέται η συνολική αύξηση των κατώτατων μισθών.

  • Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί την άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης ρύθμισης.
  • Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για τη θέσπιση 7ωρης εργασίας, για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800€ και την επαναλειτουργία του Σ.Επ.Ε προς όφελος του κόσμου της εργασίας. Και θα αγωνιζόμαστε μέχρι τα όνειρα να πάρουν εκδίκηση.